28 d’abril, 2024

Avantatges del Moodle en comparació amb Classroom

Aquest article s'està redactant i no està acabat. Agraeixo els vostres comentaris.
 
  1.  En primer lloc està la privacitat de les dades dels alumnes. De suma importància, tractant-se de menors d'edat. Al Moodle les podem gestionar com vulguem. El gestor de Classroom té tots els records mundials de sancions per no haver respectat la privacitat. Encara que digui que no compartirà les dades, el seu negoci es basa justament en això. Potser per això no es difícil trobar informes seriosos que ens diuen el contrari.
  2. Amb el Moodle a final de curs podem exportar el nostre curs i aprofitar-ho com a base d'un de nou. Això és especialment important si canviem de centre,  donat que la majoria de docents canvien molt sovint de centre. Amb el Classroom les classes pengen del domini corporatiu i el canvi de domini és summament complexe, si no impossible. De fet ho he intentat molts cops i mai ho he aconseguit. (1)
  3. Amb el Moodle podem compartir els cursos entre docents a la plataforma del Departament anomenada Alexandria (2). No conec res semblant amb la contrapart.
  4. El Moodle té molts tipus de recursos i activitats disponibles per adaptar-se a les necessitats de cada docent (3).
  5. La gestió de les qualificacions, una de les nostres tasques més feixugues, està molt ben resolta amb el Moodle. Des de la qualificació dels qüestionaris, fins a el càlcul de la nota de cada avaluació i del curs, si ho tenim ben configurat, ens estalviem molta feina a l'hora de l'avaluació.
  6. A més aquesta facilitat de gestió de les qualificacions, ens permet que els alumnes puguin en tot moment consultar el seu progrès. Això per un costat ens evita sorpreses i minimitza les reclamacions que altrament rebrem.
  7. Les excepcions dels qüestionaris, per exemple, permeten fer les adaptacions que decideixi el equip docent, afegint per exemple més temps i més intents per al que ho necessiti.
  8. Per fer una recuperació, per exemple, amb el Moodle ho podem fer tan senzill, com afegir un intent a les activitats de les que es tracti.
  9. Permet crea subgrups de classe per qualificar activitats de grups, per exemple per pràctiques, o treballs en grup. (4)
  10. Alguns editorials ens faciliten molt la feixuga feina de preparar els materials de l'alumne per que ja han preparat mecanismes d'importació i integració dels seus materials al Moodle (5) i fins hi tot ens permeten utilitzar el seu propi Moodle (6), el que sembla molt interessant pels professors que hem de canviar cada any de centre. Ignoro si això existeix per la contrapart, imagino que també.
  11. El Moodle és programari de codi obert, GNU (7) amb tots els avantatges que això ens afegeix (8).
  12. Un avantatge important del programari obert, és que cap proveïdor no ens pot obligar a canviar de plataforma. Sempre podrem trobar una forma d'utilitzar els recursos que hem preparat amb tant d'esforç en algun Moodle. No fora el primer cop que guguel decideix tancar un servei, pel motiu que sigui, o que canviï a una versió en el que el nostre material sigui incompatible.

 Notes:

1) Com canviar un curs de Classroom d'escola: https://webdelmaestrocmf.com/portal/como-migrar-tus-clases-en-classroom-de-una-cuenta-a-otra-con-classmigrator/

2) https://alexandria.xtec.cat/

3) Moodle activities https://docs.moodle.org/404/en/Activities

4) Moodle agrupaments https://docs.moodle.org/19/ca/group/groupings

5) https://edubook.vicensvives.com/ca/aplicacions/moodle

6) http://moodle.vicensvives.com/

7) https://ca.wikipedia.org/wiki/Moodle Convé notar que és Llicència Pública General GNU.

8) Avantatges del programari lliure https://xarxanet.org/informatic/noticies/5-avantatges-dutilitzar-el-programari-lliure

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada