30 d’octubre, 2020

Extensió del moodle per convertir questionaris (Quizz) a paper i viceversa - Offline quiz activity

 

Proposta realitzada al fòrum d'Agora

1. Introducció
Hi ha un connector (plugin) de moodle que permet imprimir els qüestionaris de moodle amb caselles per marcar, de forma que escanejant els fulls de respostes dels alumnes calcula i incorpora els resultats al moodle.

1.1 Penso que pot ser especialment útil ara que tenim grups d'alumnes ara a casa, ara a l'escola:
https://www.academic-moodle-cooperation.org/fileadmin/user_upload/p_aec/Cheat_Sheets/Carry_out_offline_quizes-EN.pdf

Aprofita les preguntes del banc de preguntes moodle.
Ho fa convertint els qüestionaris de moodle als qüestionaris en paper de AMC auto-multiple-choice: https://www.auto-multiple-choice.net/
Uns qüestionaris que es poden escanejar amb les impresores multifunció de dotació dels instituts directament a un arxiu pdf. Un cop pujat al moodle, amc2moodle corregeix i incorpora a les qualificacions dels moodle.
Exemple d'ús: https://docs.moodle.org/39/en/Offline_quiz_activity#Example

He provat les impresores Minolta de dotació i el pdf resultat de l'escaneig, que es pot desar en un USB o enviar per correu, AMC el pot corregir perfectament.
L'avantatge de amc2moodle sobre AMC és que amb AMC cal tenir dos bancs de preguntes, que cal actualitzar cada cop que es canvia, corregeix o afegeix una pregunta, cal extreure del moodle i tornar a incorporar les dades de cada prova amb molts pasos, mentre que amc2moodle s'ocupa de totes les conversions i funciona directament amb el banc de dades del moodle.

1.2 Un altre ús interessant d'aquesta extensió és que permet introduïr preguntes i qüestionaris al moodle de forma ràpida, directament a partir del format Latex de AMC i del format AMC-TXT, amb una conversió a LaTeX que fa AMC en un sol pas, sense haver d'esperar el temps de resposta del servidor moodle, estalviant recursos del servidor moodle. Tots dos formats son simples arxius de text que es poden preparar amb un senzill editor de text pla o de LaTeX, fins i tot amb un mòbil. Això permet aprofitar els trajectes en transport públic per confeccionar preguntes, sense portar un ordinador.

2. Plugin proposat
aamc2moodle, és una eina automàtica per convertir el qüestionari d'elecció múltiple entre el format LaTeX d'elecció múltiple automàtic i el format XML moodle.
https://github.com/nennigb/amc2moodle
amc2moodle, és un conjunt d’eines per convertir qüestionaris d’elecció múltiple (MCQ)

  • de preguntes en LaTeX de AMC auto-multiple-choice a preguntes de moodle (format XML), consulteu els detalls al fitxer README d’amc2moodle.
  • de preguntes de moodle (format XML) a preguntes en LaTeX AMC auto-multiple-choice, consulteu els detalls al fitxer README de moodle2amc.
La conversió admet equacions, matemàtiques i químiques, per exemple, taules, figures i format de text estàndard. Aquest programari està escrit en python i en XSLT, de manera que el pas de conversió és independent del sistema operatiu. S'ha provat per a moodle 3.x i auto-multiple-choice (v1.0.3-v1.4) i el pas de conversió és independent del sistema operatiu.

El format LaTeX d’elecció múltiple automàtica (amc) és molt útil per preparar preguntes d’elecció múltiple fora de línia i evitar la GUI web de moodle.

3. Cumpliment de les condicions que es demana a Agora, indicades a https://educaciodigital.cat/moodle/moodle/mod/glossary/view.php?id=461&mode=entry&hook=821

a) Interès educatiu i poder ser emprat per TOTS els centres.
Molts centres, sino tots, tenen alumnes del mateix curs confinats i altres al centres.
Confinats uns dies i altres al centre. Els criteris canvien sovint i es difícil saber on podràs fer una activitat per aquest motiu.
El maquinari s'ha anat actualitzant lentament els darrers anys i els ordinadors estàn sovint saturats.
La possibilitat de convertir activitats en virtuals en presencials i viceversa facilitarà molt la situació.

b) No afecti el rendiment global o la seguretat del sistema, i tinguin al darrera un equip de desenvolupament que n'asseguri la continuïtat quan apareguin noves versions de Moodle.
b.1) Estalvia recursos del servidor d'Agora
Utilitzat per moltes universitats i centres de tot el mon.
Instal·lació: https://docs.moodle.org/39/en/Offline_quiz_activity#Installation

c) Llicència GPL v3, legalitat i protecció de dades:

La llicència és GPL v3: https://github.com/nennigb/amc2moodle
Les dades es gestionen al mateix servidor de moodle, no necessita de cap servidor extern.

4. Alternatives

Només converteixen en una direcció, no tenen assistencia a la correcció ni incorporen els resultats a les qualificacions de moodle:
4.1 TeX2Quiz, és un projecte similar per traduir el test d'opcions múltiples a moodle XML, sense connexió amb AMC:
https://github.com/hig3/tex2quiz

4.2 moodle: generació de proves de Moodle mitjançant LaTeX. Un paquet per escriure proves de Moodle a LaTeX. A més de configurar els qüestionaris per a la correcció, el paquet compila un fitxer XML per penjar-lo a un servidor Moodle:
https://www.ctan.org/pkg/moodle

4.3 moodle-mod-automultiplechoice: una interfície per utilitzar AMC al Moodle:
https://github.com/UGA-DAPI/moodle-mod-automultiplechoice

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada